28.04.2018 г. В последния съботен ден на месец април беше проведена образователна екскурзия по линията Копривщица –Панагюрище, част от проект „Уча и ще сполуча“ на фондация „Конкордия България“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. В екскурзията участваха 44 ученици и техните учители от столичните 124 ОУ "Васил Левски" и 95 СУ „Проф. Иван Шишманов“, партньори по проекта.

Децата посетиха значими исторически забележителности и музеи. В Ослековата къща в Копривщица децата се запознаха със занаята абаджийство, а в къщата-музей на Димчо Дебелянов научиха за живота и творчеството на поета, както и чуха негови стихове. В къщата-музей на Георги Бенковски децата бяха запленени от героизма на революционера и патетичния разказ за действията на неговата хвърковата чета.

В Панагюрище учениците посетиха историческия музей, където научиха повече за основаването на града и ролята му за Освобождението на България. Децата бяха много впечатлени и от Панагюрското златно съкровище – тракийски античен комплект от 9 златни съда, с изключителна изработка и красиви гравюри.  

На връщане към София чрез импровизирана викторина учениците имаха възможност да си припомнят какво са научили по време на екскурзията. Всички бяха много доволни и щастливи от този изпълнен с интересни впечатления ден.

  

Facebook YouTube