Отбелязваме Световния ден на здравето в компанията на трите дами, които се грижат за здравето на хората в неравностойно положение в КОНКОРДИЯ

По повод Световния ден на здравето се срещаме със здравните работници на фондация КОНКОРДИЯ

На 7-ми април отбелязваме Световния ден на здравето и професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманитарната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се чества и като Ден на здравния работник от 1964 година.

Пепи Илиева, Александрина Христова и Галина Бойчева са трите медицински лица във фондация КОНКОРДИЯ. Пепи е работила като медицинска сестра в Семеен център ПОСОКА и Център за деца и семейства „Захарна фабрика“, а от скоро е и ръководител на мобилна работа “Подай ръка”, Алекс е медицинска сестра и част от екипа на мобилна работа “Подай ръка”, който посещава хората на място в техните квартали, като им предоставя информация, обучения, консултации, застъпничество и посредничество по различни въпроси от здравен и социален характер, както и като част от инициативата „Отворени врати“, която се осъществява в основната сграда на фондацията, където нуждаещите се могат да получат медицинска консултация. Галя е част от екипа на семеен център “Конкордия” в с. Малки Искър. Тя помага на хората в общността в самия център и по време на обходи в махалите. 

Благодарим им за работата, професионализма и огромните сърца!

А сега представяме кратко интервю, което направихме с тях. 

- Може ли да се представите с няколко думи и да споделите от кога работите в КОНКОРДИЯ?

Пепи: Казвам се Пепи Илиева. Работя във Фондация КОНКОРДИЯ от около 9 години. Работила съм в различните услуги на Фондацията. Последните 4 години работих в Семеен център ПОСОКА в кв. Орландовци и Център за деца и семейства “Захарна фабрика” като медицинска сестра. 

Алекс: Казвам се Александрина Христова и съм медицинска сестра по основното си образование, бакалавър. Работя в КОНКОРДИЯ от началото на юли 2020 година, скоро ще станат 4 години. 

Галина: Казвам се Галина Ангелова Бойчева – мед. фелдшер в Семеен център Конкордия с. Малки Искър. Започнах работа през месец май 2021год. 

- Кои са най-често срещаните здравни проблеми, с които се сблъсквате в общностите, в които работите?

Пепи: Най- често срещаните здравни проблеми при бебетата и малките деца са честите вирусни и бактериални инфекции, бронхити, пневмонии, бронхиална астма, недохранване. При възрастните чести заболявания са психични и хронични болести, туберкулоза, хепатит, гинекологични възпаления при жените.

Алекс: Най-често срещаните здравни проблеми са гинекологични и сърдечно-съдови. Причината за тях е лошото хранене и ниската степен на образованост.

Галина: Най-често срещаните здравни проблеми в общностите са: високата заболеваемост от вирусни инфекции и остри респираторни заболявания, тъй като потребителите ни не ограничават контактите си и на техните деца по време на боледуване. Друг проблем е високия процент на деца родени с ниско тегло, поради нездравословния начин на живот по време на бременността. Също така и здравно неосигурените родители.

- Кои са най-големите пречки пред достъпа до здравни услуги за хората в неравностойно положение?

Пепи: Пречките за достъп до здравни услуги са липсата на здравни осигуровки при възрастните, недостатъчно добра здравна култура и хигиена, лоши битови условия.

Алекс:Най-голямата пречка за здравните услуги при хората в неравностойно положение, че не са здравно осигурени. Това е основната причина, от там произлизат проблемите. 

Галина: Липсата на транспорт и средства за пътуването до здравно заведение и закупуването на необходимите лекарства .

- Има ли заболявания, които се приемат за тема табу и затова хората не търсят навреме медицинска помощ?     

Пепи: Заболявания табу са гинекологични проблеми и психични разстройства.

Алекс: Не е точно, че има заболявания табу, но се доверяват по-трудно на здравните работници. 

Галина: Да. Нежеланите бременности. 

- Трудно ли е понякога да спечелите доверието на хората, за да ви позволят да се погрижите за тях?

Пепи: Изграждането на доверителна връзка с пациентите изисква постоянство. При изградено доверие процеса на общуването и лечението върви по-добре.

Алекс: Персонално за мен не е трудно. Мисля, че моята най-голяма сила е комуникацията. И доверието, с което ме приемат или поне това показват.

Галина: Има такива случаи понякога. Липсата на образование е причината за това. 

- Може ли да споделите за свои образователни или превентивни здравни кампании?

Пепи: Провеждам регулярно здравни кампании “Здраве за всички“ с цел подобряване информираността на потребителите. Провеждам здравни беседи на различни теми, групови и индивидуални сесии. Групови беседи с бременни жени и майки с деца, необходимостта от  провеждането на ваксини, здравословното хранене, предпазване от нежелана бременност.

Алекс: Успешни опити направихме в Перник в три махали. Старая се да разяснявам, че ниското качество на живот вреди на здравето. Започва и един нов проект „Мисия Яко детство“, който отново ще работи на терен с хората от най-уязвимите групи. Правим изключително много и се опитваме ежедневно да помагаме.

Галина: „Предпазване от нежелана бременност“, „Здравословно протичане на бременността. Вредното въздействие върху плода на алкохола, никотина, кофеина и енергийните напитки“, „ Вредното влияние върху здравето и психиката на децата на алкохола, тютюна и енергийните напитки“, Лична хигиена – правила за здрави деца и др.

- Как си почивате след толкова напрегната и отговорна работа?

Пепи: След напрегнатата работа си почивам като се занимавам с моите внуци, които ме зареждат с добро настроение и усмивки.

Алекс: Да, работата е много напрегната. Много често се хващам, че съм в burn out. Като човек, който има голямо сърце, който много съчувства, понякога ми е тежко. Но си почивам с кучето в гората. Там свалям напрежението. 

Галина: Имам две внучки на 3г. и 1г. Обичам да прекарвам свободното си време с тях, да играем и се забавляваме. Обичам цветята и отглеждам различни видове в дома си. Обичам срещите с приятели.

- Какво е вашето послание по повод Световния ден на здравето?

Пепи: Най-висшата човешка ценност е здравето и грижата за нашето здраве е най-доброто лекарство. Професията на медицинска сестра е хуманна професия, призвание, мисия. Когато работиш с любов и даваш всичко от себе си, работа е удоволствие!

Алекс: Моето послание е към всички хора, които спасяват живота, да продължават да се грижат с тази любов и тази всеотдайност за своите пациенти. 

Галина: Здравето е най- важното в живота . Здрав ли си, всичко друго сам може да постигне човек. Особено важно е здравето на децата ни и близките, за да е щастливо едно семейство.

Бюлетин ДАРИ СЕГА