Социално предприятие КОНКОРДИЯ пътува из България

В края на месец септември Ателие КОНКОРДИЯ – част от Социалното предприятие на Фондация „КОНКОРДИЯ България“ беше на пътешествие из България в рамките на Проект „Пътуващо ателие Конкордия“, финансиран от Фонд Социална закрила. Целта на пътуването беше заедно с младежите, които работят в ателието, да се запознаем с други социални предприятия, да видим как работят и да обсъдим възможности за сътрудничество.

За една седмица посетихме 12 социални предприятия в 5 града из страната. 

Първата ни спирка беше във Фондация „Мисия криле“, гр. Стара Загора, които работят основно с жени бежанки, като им създават заетост. Правят бижута и украшения от естествени материали. Социалното предприятие е прохождащо и постепенно ще набира сила с дейностите си. Следващата сладка среща беше с Работилничка „Бисквитките“, гр. Казанлък, които създават трудова заетост на младежи с увреждания. Те правят сладки/бисквитки. Споделиха, че поръчките им стават все по-големи, а те понякога не могат да ги изпълнят заради липса на капацитет. В момента обмислят какво могат да променят за да отговорят на увеличаващия се пазар. Споделиха и с усмивка, че е съвсем различно да правиш сладки вкъщи за удоволствие на семейството си и да изпълняваш големи поръчки. Работата им зависи основно от наличното финансиране по проекти. Възникна идея да направим нещо заедно за предстоящите Коледни празници.

Следващата ни среща беше в Природозащитен център Пода в гр. Бургас, който се управлява от  БДЗП. Тяхната социална робота е малко по-различна - свързана е с поддържането на природна територия с богато разнообразие от птици. Имат и магазинче, в което предлагат сувенири, приходите от което използват за подкрепа на дейността си. И те разчитат предимно на финансиране по проекти и от дарения. Тук изникна приятна възможност за сътрудничество – да правим свещи с формата на животни, които те да предлагат в магазинчето си. На нашите младежи им беше много интересно, защото успяха да наблюдават фламинги и други птици, които не бяха виждали отблизо. В Социално предприятие „Нарисувай ми усмивка“ на Сдружение „Онкоболни и приятели“ видяхме как бродират шевици върху тениски и ризи. Симбиотично – пространство на Атанасовско езеро, управлявано от Българска Фондация Биоразнообразие подобно на Пода се занимават с природата - проучване и опазване на биоразнообразието на Атанасовско езеро. Те също продаваха сувенири, свързани с природата. Интересен техен продукт е “Природа в кутия”. С тях мислехме за добавка към кутиите на свещички от нашето ателие. 

В град Варна първо посетихме Социално предприятие - Пекарна „Радост“, които работят с младежи със специални потребности от управлявания от тях Център за хора с ментални увреждания. Правят закуски, сладки, торти, предлагат и кетъринг. Също се финансират на проектна база, а когато няма проекти работата им се затруднява и изпълняват отделни поръчки според възможностите си. Следващото ни запознанство в града беше със Социално предприятие „Няма невъзможни неща“. Там работят с деца и младежи с ментални затруднения и увреждания. Имат минипечатница, правят комплекти за миниградинарство, отглеждане на разсади и кетъринг. Учат младежите как да се справят с житейските предизвикателства. Имат и малко магазинче, в което предлагат готвена храна. В Бистро Академика към Висшето училище по мениджмънт опитахме вкусно приготвена храна. Част от готвачите и работещите в него са младежи с ментални увреждания. Прекарахме си много добре и в Социалната чайна, където предлагат първа работа и менторство на младежи от социални центрове. Приятно ни беше да поговорим и с колегите от Карин дом, където се предоставят специализирани и професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства. Издават книги, образователни игри и материали.

В Добрич видяхме Чудната градина, от която се възхитихме. В нея работят младежи с интелектуални затруднения като отглеждат сезонни зеленчуци и цветя. Справят се много добре с продажбите, участват на базари, имат магазинче, от което все повече хора купуват. Славят се с най-хубавото зеле. И тяхното финансиране зависи от проекти. 

Последният град, който посетихме беше Ловеч с прекрасните хора от Арт ателие „Творилница“. Осигуряват работа на хора с психични затруднения, изработват изделия от текстил. На нашите младежи като че ли тук им хареса най-много, защото имаха възможност сами да си изработят ръкохватки. 

Всички колеги, с които се  срещнахме се борят в името на каузата, която защитават. Никак не е лесно, защото всичко се прави на мускули и на ръба на оцеляването. Но никой не се отказва. Усмивките на младежите, работещи в предприятията и работилниците явно зареждат. 

Научихме и обменихме много информация, която вярваме, че всички ще използваме ползотворно! Сега мислим какво можем да продължим да развиваме в нашето социално предприятие и как всички да се подкрепяме и да вървим в посока улесняване на дейността на социалните предприятия и поддържането на всички наши прекрасни каузи, които стоят зад тях. 

17 октомври 2023 г.

Бюлетин ДАРИ СЕГА