ОВЛАСТЯВАНЕ

Да овластим означава да дадем възможност за развитие и за усвояване на умения за самостоятелно справяне със задачите и трудностите, които всеки среща по своя път.

Във фондация КОНКОРДИЯ България се стремим да създаваме структурирана среда, в която хората, които подкрепяме да станат по-спокойни и да не се тревожат. Тук ги учим как да изразяват открито мнението си по подходящ начин и как да постъпват за да реализират правата си. Нашата крайна цел е децата, младежите и семействата, които подкрепяме да станат самостоятелни, да развият умения и да придобият увереност, че могат да бъдат пълноправни и достойни членове на обществото.

Пътят за достигане до тази цел е дълъг. Преминава през задоволяване на основни човешки нужди и права - осигуряване на храна, здравна грижа, дом, образование и работа. Преминава и през промяна на нагласите и развитие на умение за толерантност към различните в цялото ни общество.

Децата, младежите и семействата, с които работим живеят в крайна бедност от поколения. Причините за всеки един случай са различни. Всеки, изпаднал в трудна житейска ситуация, има нужда от подадена ръка и втори шанс. В КОНКОРДИЯ подаваме ръка и даваме шанс. Правим го с подкрепата на много приятели, партньори и дарители.

За нас е важно всеки да изпълни своята част от работата - децата да ходят на училище, а родителите да работят, за да могат да се грижат за децата си, да ги обичат и възпитават. Младежите да се научат да работят и да станат отговорни възрастни. А обществото да бъде осъзнато, разбиращо, подкрепящо и да поема социалната си роля. Защото животът ни в здраво общество зависи от всеки един от нас.

Бюлетин ДАРИ СЕГА