Зает занапред – програма за активиране и заетост на младежи от уязвими групи, с фокус върху ромите

Има много начини да помогнеш на един човек в нужда. В КОНКОРДИЯ България един от тях е да помогнем на младежите в неравностойно положение да си намерят желаната работа, да я задържат и да подобрят начина си на живот.

Върху това сме се фокусирали и с изпълнението на новия ни проект „Зает занапред – програма за активиране и заетост на младежи от уязвими групи, с фокус върху ромите“, финансиран от Тръст за социална алтернатива. Той се изпълнява от екипа на Комплекс за младежи „Здравей“ на КОНКОРДИЯ България в периода март 2022 г. – август 2023 г. и е насочен към младежи на възраст между 18 и 35 години.


От дългогодишния си опит знаем, че уменията за комуникация, работа в екип и овладяване на негативните емоции – напрежение, гняв, страх са много важни за един млад човек да успее да се справи с трудностите и да задържи работата си. Оказва се, че никой не ни учи специално на тези умения. И ако си израснал извън семейната среда или в среда, в която на тези неща не се държи - няма как и откъде да ги научиш.

Затова в рамките на проекта ще проведем обучения по комуникационни умения и емоционлна интелигентност. Заедно с компании за намиране на работа и работодатели, търсещи работници и проявяващи търпимост и разбиране към младежи в уязвима житейска ситуация, ще осигурим възможност за платен стаж. Така младежите ще могат по-добре да опознаят работното място, работодателя и да вземат стабилно решение за дадената работна позиция.

Всички младежи, включени в проекта и завършили пълните модули от обученията по комуникационни умения и емоционална интелигентност ще получат сертификати за участие и стипендия.

Резултатите от проекта ще бъдат оповестени на специална онлайн конференция.

Ако познавате младежи, които са в затруднение, но са сериозни и искат да намерят начин да се справят, може да ги насочите към екипа на „Здравей“.

За да следите активностите ни по проекта, последвайте страниците на КОНКОРДИЯ България във Фейсбук и Линктин и следете секция Новини на сайта ни.

 

Подкрепата за Фондация КОНКОРДИЯ България е осигурена от фондация „Тръст за социална алтернатива“. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Фондация КОНКОРДИЯ България и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Бюлетин ДАРИ СЕГА