Деца в риск се катерят на Витоша и гледат света отвисоко

Проект на Фондация КОНКОРДИЯ България и Столична община заведе деца в риск до върха на Алекова скала

В социалната работа никога не знаеш какъв човек ще влезе в стаята и ще потърси подкрепа. Може да е родител, който е останал без работа, може да е майка или баща с детето си, което има трудности в училище, може да е дете, което е свикнало с улицата, може да е всеки. Децата имат определени способности, които с търпение, подкрепа и правилната насока могат да се превърнат в умения. Умения за всичко – четене, писане, смятане, по-забавни неща, а понякога немислими, като катерене по стени и скали. Всички те помагат на децата да се справят с нови и непознати трудности и предизвикателства, да преодоляват страховете си и да развиват умението да вярват в себе си.

Това е идеята зад проекта „Катерене без граници“, който Фондация КОНКОРДИЯ България изпълнява с финансиране от Столичната програма „Социални иновации.  С него ние продължаваме да предлагаме напълно безвъзмездно уроци по катерене за деца в неравностойно положение на новоизградената стена за катерене в Семеен център „Посока“. Благодарение на полученото финансиране имаме разработена терапевтична програма и можем да предложим различни по трудност занимания за децата в центъра - на нашата стена, в Клуба по катерене на НСА, а сега за пръв път и в планината! Първият излет за скално катерене на открито направихме по-рано този месец на Алекова скала на Витоша. В това необикновено приключение включихме 6 деца, които подкрепяме в център Посока или са настанени в други наши центрове извън биологичното си семейство. Децата прекараха повече от 3 часа сред природата, заедно със своите инструктори и дори отидоха да видят и прекрасните Алекови водопади наблизо.

Едно от най-важните неща за тях през този ден е, че макар и малко изплашени, всички са се изкачили и никой не се е изпуснал! За деца в риск, които съзнателно или не са подложени на много и то големи изпитания, е от изключителна важност да могат да преодолеят страховете си. Да - нашата програма за катерене развива спортния дух и дисциплина, но развива и други неща като личностното израстване. В центровете, които управляваме винаги се стремим да развиваме качествата и уменията, които са нужни на хората в риск. А понякога тези умения са точно това - справяне със страхове, издържливост, постоянство, себеотстояване и зачитане на другите и дори умението да надскачаш себе си. И ние врваме, че всички деца, които погледнаха от върха на Алекова скала, са успели да направят поне една крачка към изграждането на тези умения.

Катеренето е само част от спортната програма в подкрепа на деца в риск, която Фондация КОНКОРДИЯ развива. Футболен клуб КОНКОРДИЯ е първата ни спортна дейност, а отскоро започнахме и Клуб по шах. Бягаме с децата като подготовка за изкачване на върхове в планини и за обща физическа подготовка. Готови сме за практикуването и на други спортове според интересите на децата.

Започнали с проектно финансиране, ние можем да продължим тези дейности и с твоето дарение!

ДАРИ СЕГА ЗА СПОРТНИ ДЕЙНОСТИ ЗА ДЕЦА В РИСК

Бюлетин ДАРИ СЕГА