Деца достигат нови висини с фондация КОНКОРДИЯ България

В съвместен проект със Столична община по програма Социални иновации 23 деца, подкрепени от фондация КОНКОРДИЯ България постигат нови висини

Фондация КОНКОРДИЯ България успешно приключи дейности по съвместния си проект Катерене без граници финансиран по програма Социални иновации от Столична община. Финансирането позволи на 23 деца в неравностойно положение да достигнат нови висини и да се преборят със страховете си и с фактори, които досега са им пречели. Ние от фондация КОНКОРДИЯ България знаем, че децата са смели и могат да се справят с трудностите, които животът ще им поднася и затова продължаваме да развиваме спортните си програми, така че да обхванем възможно най-много деца. Спортът не е само забавление - той изгражда умения, характер, дисциплина и общност за децата. Общност, която им е нужна. Общност, където могат да грешат без да се страхуват. Общност, където знаят, че има кой да ги хване, ако паднат. Общност, където могат да израстват и да борят страховете си. Общност, където те принадлежат. 

В тази общност са те самите - деца, живеещи с финансови трудности, сблъскали се с насилие, отглеждани извън семейството си, физически или ментални затруднения. Тези деца обаче мечтаят като всички останали да са силни, искат да могат да си поставят цели и да знят как да ги постигат, дори и когато се случи нещо непредвидено и изненадващо. Тези умения успяваме да формираме у тях чрез терапевтичната ни катераческа програма. В тази програма децата посещават регулярни катерачески сесии с професионални спортисти на стената ни за катерене в Семеен център Посока и в Клуба по катерене към НСА "Васил Левски". Благодерение на финансирането по проекта успяхме да организираме и катерене в дивата природа на Алекова скала във Витоша два пъти през летните месеци и да предизвикаме децата да постигат все повече и повече. Проектните дейности се случиха между май и октомври месец 2022г. и през това време сме горди с постиженията на децата и треньорите:

???? 38 терапевтични катерачески сесии с 2 треньори в Семеен център Посока
???? 5 посещения в Клуба по катерене към НСА "Васил Левски"
???? 3 нови маршрута изградени на стената в  Семеен център Посока
????2 катерения в природата с децата и треньорите

Социалните работници и треньорите ни споделят за много от преживяванията на децата. По време на едното им посещение в природата заваляло дъжд и някои от децата са се уплашили, но насърчавани от треньорите и другите деца са успели да стигнат до върха на скалата. Други деца продължават да ги питат кога ще има пак нови занимания по катерене. През погледа на социалните работници децата включени в програмата са се променили много. Те са подобрили двигателните си способности, разбират тялото си по-добре и знаят какво то може и не може да прави, успяват да регулират емоции като страх и изненада, отговорни са към уговорките и обещанията и дори успяват да си създават начини как да се преборят със страховете си. Всичко това е възможно само и единствено с подкрепата на дарители като Столична община. 

След приключването на проектните дейности фондация КОНКОРДИЯ България ще продължава да търси финансиране на терапевтичната катераческа програма. През нашия поглед децата постигат много и могат да постигат все повече. Подкрепете ги сега в техния устрем към нови висини! 

ИСКАМ ДА ДАРЯ 

Бюлетин ДАРИ СЕГА