Образованието на децата ни днес. Достъпно ли е задължителното образование?

Днес, 5 октомври 2021 г. 4 Епизод на нашия Подкаст "Социалът говори", финансиран от Столична програма "Социални иновации" беше публикуван в онлайн пространството. Темата е: "Образованието на децата ни днес. Достъпно ли е задължителното образование?", водещ Зорница Симеонова, комуникационен експерт във Фондация "КОНКОРДИЯ България", гости: Анет Маринова, психолог в 23 СОУ „Фредерик Жолио Кюри“ и Росен Богомилов, заместник-директор в 106 ОУ "Григорий Цамблак".

Как се случва обучението на децата ни в образователната система днес? Има ли промени в начина, по който децата научават, учителите преподават, психолозите и другите специалисти, работещи с деца си вършат своята работа? Какви са недостатъците и ползите от онлайн обучението и пред какви предизвикателства ни поставя то? Как представителите на уязвимите общности се справят с обучението в новата среда и кои точно са уязвимите общности в днешните условия?

В Епизод 4 на Подкаст Социалът говори разговаряме по всички тези въпроси.

„Основният проблем е това, че децата са вкъщи, успехът им се намалява, по цял ден стоят пред телефоните и пак нищо не могат да разберат....колкото и да четат... Децата са различни, трябва да бъдат в училище. Това, което ще научат там, вкъщи няма как да го научат... Намалява се не само успехът, но и развитието на детето. Хайде за малките – ок, имаме учебници, четем, пишем, помагам им, оправям се. Но с големите е много трудно. Има предмети, по които изобщо не мога да им обясня, защото аз самата не съм ги учила. Имаме само един телефон, който в повечето случаи го ползват батковците. Когато са в една смяна, докато единият е с телефона, другият не може да го ползва... След това звъним на съученици, учители, на класната да ни изпрати материала и е много трудно. А и тези телефони много ги облъчват... когато са по 2-3 часа пред тях, това не им се отразява изобщо добре. Не могат сами да преценят какво и как трябва да направят, както когато са в клас, учителят е срещу тях и им обяснява всичко. Другото е, че учебниците са много скъпи, не знам как ще си ги позволим... Не знам как ще продължаваме така, на мен онлайн обучението изобщо не ми харесва и искам децата да са си в училище.“ - Това са искрените думи на една майка от уязвими групи, която подкрепяме. Тя има 7 деца, 5 от които са в предучилищна и училищна възраст. Майка, която се справя много добре, на фона на трудностите, в които живее от битов, здравен и образователен характер.
Чуйте 4 епизод на Подкаст Социалът говори, в който продължаваме разговара по темата за особеностите на съвременното образование, неговата достъпност, предизвикателствата и необходимите промени с един заместник директор на училище и един психолог - експерти с дългогодишна практика в работата си с деца от уязвими групи.

Чуйте посланията на отделните страни в "Социалът говори" и нека заедно да продължим да се грижим за доброто образование на децата ни, за да станат те достойни граждани на нашето общество.

Харесайте Социалът говори, абонирайте се за него в платформата, в която го слушате. Социалът говори е подкаст на български език, в който говорим по социални теми и предлагаме решения на проблемите.

Намерете ни във фейсбук и споделете какво мислите:
https://www.facebook.com/ConcordiaBulgaria
Слушайте ни в YouTube: https://bit.ly/3laVCio
Anchor.fm: https://anchor.fm/concordia-bulgaria
Spotify: https://bit.ly/3drZfMT 


5 октомври 2021 г.

Бюлетин ДАРИ СЕГА