Медицинските лица на КОНКОРДИЯ, които се грижат за здравето на хората в неравностойно положение

Те полагат първа медицинска помощ, повишават здравната култура и ограмотяват за семейното планиране семействата, които се обръщат към нас за подкрепа.

Александра Христова, Пепи Илиева, Галина Ангелова, Мария Димитрова и Катя Симеонова са нашите колеги, които помагат на хората в неравностойно положение и на всички във фондацията при здравни проблеми, нужда от първа медицинска помощ, здравни консултации. Те са хората, на които разчитаме за съвет, подкрепа и сме по-спокойни, когато са около нас. Александра, Пепи и Галя са трите медицински сестри в КОНКОРДИЯ. Алекс е част от Мобилния екип и като такава заедно с колегите ходи в махалите и помага на хората на място или със съвети и насочване към специалисти. Пепи подкрепя по здравни въпроси и проблеми деца и техните родители в Семеен център „Посока“ и Център за деца и семейства „Захарна фабрика“. Галя е част от екипа на Семеен център КОНКОРДИЯ в с. Малки Искър. Тя помага на хората в общността в самия център и по време на обходи в махалите. Мария и Катя са здравни медиатори, на които също много разчитаме. Те съветват жените по въпроси, свързани със семейното планиране, отглеждане на децата, придружават ги до лечебни заведения, водят ги на прегледи, които им осигуряваме от фондацията. Мария ни помага на инициативата „Отворени врати“ в основната сграда на фондацията, а Катя подкрепя хората, които имат нужда от медицинска подкрепа в центъра ни в Захарна фабрика.  

Благодарим ви, колеги за вашата неуморна работа за здравето на хората в нужда и на целия ни екип! Честит Световен ден на здравето и Ден на здравния работник!

Ето техните отговори на няколко въпроса, с които те представят своята работа:

 

Каква е работата ви в КОНКОРДИЯ и на какви хора помагате?

Пепи Илиева: Провеждам здравни консултации с деца и родители, придружавам до лечебни заведения, лаборатории. Поддържам връзка с личните лекари на децата. Провеждам здравни беседи „Промоция на здравето“ – здравословно хранене, изграждане на хигиенни навици, повишаване на здравната култура, предпазване от вируси и др.

Александрина Христова: Аз съм част е от Мобилния екип на фондацията и подкрепям хората в нужда по време на инициативата „Отворени врати“ и на обходи м махалите. Помагам и на децата, настанени в Подслон с приоритет деца, пострадали от насилие „Светлина“, и на младежите, настанени в Комплекс за младежи „Здравей“, тъй като двата центъра са разположени в основната сграда на фондацията, където съм и аз. разбира се, подкрепям и всички колеги тук с каквото мога по здравни въпроси. Направила съм връзка със Стоматологичния факултет и водя деца там за да ги лекуват и да ги учат на хигиенни навици, как да си мият зъбите. Изпълняваме рецепти, водим ги на лекари при различни специалисти. Най-важното в нашата работа е да научим хората, че трябва да работят и да отговарят сами на своите нужди. А не постоянно да търсят нашата подкрепа. Радостното е, че успяваме – радваме се в успешните случаи, в които хората си намират работа, и от там си хващат нещата в свои ръце.

Галина Ангелова: Медицинска сестра съм в Семеен център КОНКОРДИЯ в с. Малки Искър. Помажгам на децата, а при нужда и на техните родители при различни заболявания, съдействам за прегледи при специалисти, изпълнявам рецепти като осигурявам лекарства. Тук в центъра имаме инхалатор и правим инхалации на децата с натриев хлорид или изписан от лекар медикамент. Също така имаме и апарат за мерене на кръвна захар – правим и такива измервания.

Мария Димитрова: Здравен медиатор към КОНКОРДИЯ съм от 2017 година. Идвам на Отворените врати, основно работя с жените за превенция от забременяване. Съдействам им с каквото мога, казвам им, че противозачатъчните средства са безопасни. Придружавам ги и до болничнии заведения. Работила съм в екип с Пепи, с нея ходихме по различни институции с хората, на които помагаме. Сега вече работя самостоятелно – когато някой има нужда от придружаване, отивам с него на прегледите, които фондацията осигурява.

Катя Симеонова: Здравен медиатор към КОНКОРДИЯ в Център за деца и семейства „Захарна фабрика“ съм от 2018 г. Прридружавам клиенти до здравни индситуции. Главната цел е превенция от забременяване, поставяне на противозачатъчни средства, придружаване за правене на аборти. Помагам и за попълване на документи, консултиране за семейно планиране, изпълняване на рецепти.


От каква медицинска подкрепа и грижа обикновено имат нужда хората в нужда?

Пепи Илиева: Имат нужда от съдействие за записване на часове за преглед при специалисти, насочване за консултации с лични лекари, разясняване за приема на лекарства.

Александрина Христова: Хората идват при нас с най-различни проблеми. Те за съжаление са много уредени хора, не обръщат почти никакво внимание на своето здраве и това е заради бедността, в която живеят и защото не са здравно осигурени. Струва ми се, че живеят на много бързи обороти. Имат лошо хранене. Зъбите им са развалени, което е много голям проблем, особено при децата. Имат стомашно-чревни проблеми, гинекологични, ревматоидни. Положението им е тежко и ние помагаме с каквото и както можем.

Галина Ангелова: При децата по-често проблемите са от вирусен храктер, изпълняваме рецепти, осигуряваме лекарства.

Мария Димитрова: Обикновено подкрепям жени за превенция от забременяване, убеждавам ги да не раждат много деца, които след това няма как да гледат добре.

Катя Симеонова: Имат нужда от подкрепа за здравното им осигуряване, изпълнение на рецепти, придружаване до болнични институции, подкрепя за прегледи при специалисти.


Затруднени ли са хората в неравностойно положение да се грижат за здравето си?

Пепи Илиева: Хората, които се обръщат към нас са изключително затруднени да се грижат адекватно за своето здраве. Имат ниска здравна култура, нямат здравни осигуровки, с нарушен достъп са до здравни грижи.

Галина Ангелова: Хората живеят в лоши битови условия, имат финансови затруднения, често нямат достатъчно отопление, нямат достатъчно и качествена храна, не ходят добре облечени. Всичко това води до болести.

Катя Симеонова: Основният им проблем са прекъснатите здравни осигуровки, това, че са безработни, имат повече деца, често те са в риск например от заболявания, които носят техните родители. Работя за това заедно с моите колеги да се предотварят тези случаи. За съжаление в практиката ми има и много случаи на изоставени деца.

Мария Димитрова: Да, защото нямат финансови средства, нямат здравна култура и имат нужда от някой, който да ги разбере и да им помогне.


Разкажете нещо от медицинската си практика, което ви носи най-голямо удовлетворение?

Пепи Илиева: Всички случаи в медицинската ми практика са незабравими и остават следа в съзнанието ми. Помня както позитивните, така и тежките случаи. Професията медицинска сестра е хуманна, призвание, мисия. Когато работиш с любов, когато даваш всичко от себе си, работата с деца е удоволствие. Да видя усмивката, чистия детски поглед – това ме зарежда да нося в сърцето си любовта към децата.

Александрина Христова: Спомням си с усмивка за един случай от миналата година. В кризисния ни център беше настанено едно момиче, което през цялото време ходеше с качулка. Беше с много занижена лична хигиена, беше и доста своенравна. При едно от качванията ми в центъра аз видях, че косата ѝ е пълна с въшки. Доведох я в медицинския кабинет и просто я подстригах. Детето се върна в центъра неузнаваемо - от много дълга, косата ѝ беше станала много къса, никой не можа да я познае. Но изчискихме въшките. ???? Люба, ръководителката на кризисния ни център не можа да повярва, пита ме как съм успяла и всички, заедно с детето бяхме много щастливи от случилото се. Най-важното е, че на детето му поолекна и повече не ходеше с качулка.

Мария Димитрова: Най-трудният ми случай беше Галя, която има 20 деца. Беше бременна с 21-вото. Много трудно за мен беше убеждаването ѝ да махне бебето. Придружих я на аборт, сложихме ѝ спирала. Тя беше доста притеснена как ще мине, после как ще ѝ се отрази. Аз я успокоявах, казвах ѝ, че е безопасно. Че ще ѝ е по-трудно да отгледа още едно дете. Говорих ѝ като на приятелка, защото знам какво мислят те. Убедих я като я накарах да се замисли как ще я гледат другите, как ще я приемат, когато тя забременява всяка година. Тя се определено се чувстваше неудобно от това. Освен това, Галя вече имаше внуци – просто я убедих да приеме ролята си на баба. Тя идва често при нас, помагаме ѝ с лекарства и дрехи.

Галина Ангелова: Днес за първи път ходихме на обход в махалата специално за да мерим кръвната захар на децата, които подкрепяме. Обхванахме 28 деца, радваме се, че всички са в норма. Забавното беше, че на всички им беше много интересно, за първи път виждаха и им правиха такова нещо и викаха всички други да дойдат да им премерим кръвната захар.


Спортът здраве ли е?

Всички се обединяваме около мнението, че спортът укрепва здравето и имунитета. Физическата активност при децата е необходима за развитието на мускулна маса, психологическо и социално развитие, поддържане на здравословно тегло, правилен растеж на организма. Хубаво е всички да спортуваме, ежедневните по-дълги разходки също се отразяват добре на здравето ни.

Първата ни работа тук е да помогнем на хората да се погрижат за това да не се разболяват, да се излекуват от болестите, ако вече имат такива, да ги ограмотим в семейното планиране, да им създадем хигиенни навици. Включваме ги и в различни спортни активности, защото за нас в КОНКОРДИЯ спортните занимания са много важни за физическото и психическото здраве на всеки, наред с профилактиката на болестите и навременното лечение и с образованието.


7 април 2022 г.

Бюлетин ДАРИ СЕГА