Лицата на КОНКОРДИЯ: Калин Кръстев, Социален работник в Детски център "КОНКОРДИЯ"

Калин Кръстев е част от КОНКОРДИЯ само от около половин година, но вече плува в свои води. Той е човек, който много обича да общува, да си фантазира и да играе. Затова се разбира много добре с колегите си, а хората, на които помага в работата си - му се доверяват напълно. Децата – като на приятел, а родителите – като на човек, в който виждат надежда за справяне с проблемите. Калин е с много добре развито въображение, което го кара постоянно да импровизира и да намира най-верния път към сърцата на децата, към тяхното и собственото си развитие. За Калин работата е спонтанна игра – нещо, което му идва отвътре, пази и развива в себе си и околните.

Обичам да...

Аз играя шах по часове на ден. Харесва ми, че винаги мога да се задълбоча и да откривам много тайни на играта. Пък и имам толкова опит, че мога да играя само в главата си, без дъска, което е удобно. Успокоява ме и помага времето да минава бързо, например, когато нямам какво друго да правя в градския транспорт. Наскоро спечелих турнир по шах, където се случваше една игра да продължи по няколко часа, но аз съм търпелив.

Личен vs Професионален живот...

Често с любимите ми хора четем книги, слушаме истории, проучваме биографиите на известни хора или любопитни факти, които ни учудват. Имам силна потребност от общуване, но в честите разговори е трудно винаги да се избяга от сянката на битовото. Затова помагат чуждите истории – това, което някой е решил да сподели в текст или видео. Аз имам късмета да работя в област, която ми позволява да се докосна до историите на много хора. Това помага да събирам интересни истории и ежедневието ми да е по-разнообразно.

Моят ден...

Всеки мой работен ден започва с това да видя по какъв график идват децата на работа и да се уверя, че всяко ще може да дойде. Винаги търся начин да уплътня времето си добре, някое дете да остане за по-дълго или да вместя друго в програмата си. Знам, че за доста от потребителите посещенията в услугата са голямо разнообразие и нещо, което очакват по цяла седмица. Затова винаги ще ми е съвестно, ако заради логистични проблеми или недомислици някое дете получи дори само половин час по-малко при нас. Старая се и всеки път да предлагам различни забавления и игри. Ако усетя, че на някое дете му е интересно, ще му подготвя и напечатам лабиринти, гатанки, интересни факти, пъзели. Гледам да поддържам богата колекция от такива занимания, които помагат и да предразположа децата, преди да се заемат с нещо по-образователно.

В неработните ми дни често приятели ме търсят, за да отидем някъде. Обичаме да погледнем някое място на картата и да отидем там, без да сме чели нещо за него. Така открихме, че в близост до София има учудващо много езера, които са подходящи и за риболов.

Незабравими моменти...

В главата ми винаги ще помня моменти, в които се е случвало родител да заплаче пред мен. Работата ми включва консултиране на родители и усещам, че някои от тях са до болка загрижени за децата си, но изпитват безнадеждност. В такива ситуации е много важно да реагирам на момента, да намеря какво да кажа, за да се почувства родителят подкрепен.

Моята работа...

Работата ми включва много спонтанна детска игра. Това е нещо, което все още ми идва отвътре и се опитвам да го запазя в себе си. Това, човек да намира игра в обикновени дейности е най-силното оръжие срещу рутината на ежедневието.

Моето послание...

Надявам се хората, които четат това, да се вдъхновят да държат ума си постоянно зает. Това прави живота по-лек и помага човек да чувства, че е зает с нещо смислено. Първичните удоволствия са приятни, но не стигат, за да се чувства човек пълноценен.

Бюлетин ДАРИ СЕГА