Лицата на КОНКОРДИЯ: Григор Стоянов, Ръководител на Комплекс за младежи „Здравей“

Григор Стоянов е част от КОНКОРДИЯ България от 2017 г., започва работа като социален работник в Комплекс за младежи „Здравей“. През 2019 г. той става ръководител на комплекса и такъв е и до днес. Гриша стои точно на мястото си, социалната работа е неговото призвание. Той категорично стои зад своите убеждения, но има и свобода и широта на мисълта. Да общуваш с него е огромно удоволствие. Той разказва много увлекателно, разбира затрудненията на хората, приема ги такива, каквито са. Гриша е професионалист с много опит, среща се с голямо разнообразие от човешки съдби, подкрепя и дава шанс на всички. Приятно е да си в неговата компания на работа - създава спокойствие и увереност, че нещата все някак ще вървят и ще се оправят. Дори и за очевидни несъвършенства в системата, той говори с такава лекота, излъчва категорична увереност, че всичко това е нормално, но той и ние ще се справим.   

Обичам да...

Обичам да чета книги и да слушам музика. Това ми помага да си почина. Всеки ден го правя, докато пътувам с автобуса или когато имам свободно време вкъщи. Когато имам възможност ходя на представления за модерни танци и пърформанс. Особено много харесвам One Dance Week, който е международен фестифал за такива изкуства и се провежда в Пловдив всяка година в рамките на един месец.

Личен vs Професионален живот...

Четенето на книги ми помага да имам по-широка и свободна гледна точка за хората и всичко, което се случва в живота им. Да изградиш позиция на работа и общуване с тях, при която всичко не е черно или бяло е много важно, за да можеш да разбереш сложността на житейската ситуация в която потребителите са попаднали и да им дадеш шанс да се измъкнат от нея, със собствени сили и твоята подкрепа. А и четенето изисква търпение и концентрация, които са изключително важни.

Моят ден...

В началото на работния ден се информирам какво се е случило, когато не съм бил на работа. Имало ли е трудни ситуации или всичко е било спокойно. В екипа информацията се препредава точно, бързо и коректно, което е много важно, за да сме наясно какво се случва с потребителите в услугата. През деня консултирам или придружавам потребители до различни институции. Освен това имам и административна работа, която върша, когато нямам пряка работа с клиентите.

Социалният работник в услугата се грижи за администрирането на досиетата. Отговаря за пряката работа с клиентите и воденето на случаите. Сътрудниците социални дейности са хората, грижещите се за потребителите и услугата през събота и неделя. Основно са колегите, които дават нощни смени и се грижат за спокойствието и безопасността на потребителите през това време. Екипът ни е отлично сработен, колегите проявяват гъвкавост, разбиране и отговорност, които са ключови за добрата работа с клиенти и създаването на отлична атмосфера.

През неработните дни се старая да съм максимално сред природата. Имам малко село край София, което е тихо, спокойно и много зелено. Да съм там ми носи истинско удоволствие.

Незабравими моменти...

Спомням си първите Отворени врати, на които присъствах. При тази дейност се дава достъп на младежи, които не са настанени в услугата да ползват баня с осигурени хигиенни материали и да вечерят в сградата. Бях много впечатлен колко много и различни хора се събират. Колоритна смесица от хора с еднакви проблеми, но различен темперамент и характер. Тогава услугата прилича на малък кошер, добре осрганизиран и същевременно пълен с живот. Едни се къпят, други си говорят, трети се карат, четвърти се консултират с дежурните. И всичко това се случва едновременно. Бях много изненадан колко са различни хората, които идват при нас.

Моята работа...

Работата ми е ценна с това, че дава възможност и шанс на младежи, които са в крайно затруднено положение, да получат подкрепа, за да могат да излязат от тази ситуация. Даваме им отговорността за техния живот в техните ръце и заедно с това намирането на по-добри перспективи за бъдещето им и за тях самите. Те могат да намерят работа, да получат здравна, администативна и психологическа подкрепа, неща които са от първостепенно значение за тях, за да могат да водят по-пълноценeн и независим живот и най-вече да се измъкнат от социалното си изключване.

Харесвам работата си, защото тя дава възможност на всеки да подобри живота си и да успее да превъзмогне настоящите трудности. Осигурява се пространство и време, в което хората да помислят за себе си и какво и как биха искали да им се случи в живота. И най-вече да поемат активна роля за решаване на собсвените си проблеми и осъзнаването на личната отговорност във всичко, което им се случва.

Моето послание...

Всичко ще бъде наред.

Бюлетин ДАРИ СЕГА