#16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола

Днес, 25 ноември се отбелязва Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени и с него започват 16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола.

16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола, срещу жени и момичета е международна кампания, водена от гражданското общество, която се провежда всяка година. Тя започва на 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, и завършва на 10 декември, Международния ден за правата на човека, което показва, че насилието срещу жени е най-разпространеното нарушение на човешките права в световен мащаб.

През тези дни ООН отправя апела #OrangeTheWorld #ОцветиСветаОранжев и призовава хората да покажат своята солидарност срещу насилието. КОНКОРДИЯ България като част от КОНКОРДИЯ Социални проекти се включваме в тази глобална инициатива и всеки ден ще показваме факт, свързан с насилието, основано на пола, в нашите страници в социалните медии. Каним всички да измислят как да се включат и да оцветят света в оранжево, като например: да носят оранжеви дрехи или да оцветят своите сайтове, страници в социални мрежи и други онлайн пространства в оранжево и да ги оставят такива през 16-те дни на кампанията.

Включете се и вие, за да сложим край на насилието над жени и момичета и споделете посланието на кампанията, за да привлечем заедно вниманието към тази изключително актуална тема!

„Молех се майка ми да напусне баща ми и всички да избягаме от продължаващото му насилие...“ „Притеснявах се за майка ми. Баща ми се напиваше, биеше я и я риташе жестоко в корема. Трябва да се върна при нея за да я защитавам...“ За съжаление психолозите в нашите социални центрове чуват често подобни споделяния. А на всички е добре известно какви дългосрочни щети може да нанесат подобни преживявания на децата и как те оставят белези върху тях за цял живот.

Да израснеш в условия на домашно насилие означава да живееш в постоянен страх и стрес, много далеч от всичко, с което е свързано нормалното детство. Затова има нужда от безопасни места и надеждни хора, с които децата, преживели насилие, да се чувстват сигурни, обгрижвани и разбирани. Такъв е нашият Подслон с приоритет деца, пострадали от насилие „Светлина“. В другите държави КОНКОРДИЯ Социални проекти управлява още няколко кризисни центрове за подкрепа на хора, жертви на насилие.


КОНКОРДИЯ България срещу насилието над деца и жени

Домашното насилие се среща във всички общности, независимо от социално състояние, образование и развитие на хората в семействата. Но за жените и децата от маргинализирани и стигматизирани общности пътят за излизане от кръга на насилието е още по-труден. Психолозите на КОНКОРДИЯ в межднароден план познават трудната борба и дългия път от токсичните взаимоотношения към себеутвърждаването на хората пострадали от насилие. В КОНКОРДИЯ България те стоят близо до децата, преживели насилие, като ги насърчават по пътя към спокоен и независим живот.

Основна дейност в тази посока е образованието на децата и семействата в нашите социални центрове. Помагаме им да разберат, че насилието не е нормално и че те заслужават да живеят спокойно, да бъдат обичани и да имат възможност да се развиват.

Стряскаща е статистиката, че в световен мащаб всяка трета жена преживява физическо, психологическо и/или сексуално насилие през живота си. А в България всяко второ дете е изпитало някаква форма на насилие до 18 годишната си възраст.


Какво е насилие, основано на пола?

Насилието срещу жени и момичета или насилието, основано на пола е едно от най-разпространените нарушения на човешките права в световен мащаб. Може да се случи в дома, на работното място, на обществени места, в училища или общности и може да включва насилие от интимен партньор, сексуално насилие, тормоз, експлоатация и малтретиране, ранни и насилствени бракове и други традиционни практики на съответните общности.

Какво можете да направите?

Нека покажем подкрепата си за всички, претърпели насилие, основано на пола, и да се обединим, за да сложим край на това. Ето няколко начина, по които можете да се включите:

Разпознавайте признаците на насилието: Когато разпознаваме насилието, можем да го прекратим. Научете как да разпознавате признаците на насилие в едно взаимоотношение.

Слушайте: Подкрепяйте, слушайте и вярвайте на оцелелите и пострадалите от насилие.

Подкрепяйте се взаимно: Заедно сме по-силни. Подкрепата за момичета и жени е от съществено значение за равенството между половете и прекратяването на насилието, основано на пола.

Информирайте се: Научете какво представлява насилието, основано на пола, и как то засяга различните групи от населението. Научете как оцелелите от насилие, основано на пола, могат да получат подкрепа и кой я предоставя във вашата общност. Това може да включва здравни услуги, центрове за кризисно консултиране, спешни центрове и правни услуги. Ако човек, когото познавате, ви каже, че е подложен на насилие, можете да го насочите към професионалисти.

Научете какви са вашите права: Насилието, основано на пола, е нарушение на човешките права, включително правото ви на здраве и защита.

Подкрепете кампанията: Ако сте добре познат в обществото, използвайте своя глас за да говорите срещу насилието, основано на пола. Споделете ваши снимки, послания и видеоклипове, които показват как участвате в кампанията, като използвате хаштага #16days #16дни. Следете споделянията от UM Women, които да използвате и във вашите канали. Бъдете посланици на кампанията.

Организации за подкрепа: Станете доброволец към организации, които работят за прекратяване на насилието. Дарете за каузата на Международния ден срещу насилието срещу жени и момичета. Дари сега!

Бюлетин ДАРИ СЕГА