СЕМЕЙСТВОТО С ДВЕТЕ КОТКИ

Те са Олена, Анна, Антонина, Наталия, Олег и Владимир. Едно семейство, избягало от войната – две майки, четири деца и две котки. Майката Олена е на 48 години, най-голямото ѝ дете – Анна на 27 г. също има дете - Антонина на 10 години. Останалите деца са Наталия на 16 г., Олег на 17 г. и Владимир на 14 г. Двете котенца изглеждаха много изплашени, но предизвикаха усмивка на лицето ми като ги видях. Бяха преминали целият този дълъг път от Украйна, пълен със стрес, страх и бягство. До преди да дойде при нас, семейството е живяло в гр. Миколаев, Южна Украйна, административен център на Николаевска област. Снаряд разрушава къщата им, двете им кучета умират, а семейството се спасява като по чудо.

Двете жени, децата и двете котки тръгват да търсят по-спокойно и сигурно място. И ето ги сега тук, при нас в КОНКОРДИЯ България, много благодарни за всичко, което получават като подкрепа. Но най-вече за спокойствието, което имат и възможността оттук нататък да помислят и решат как да продължат живота си. Те са в постоянна връзка с мъжете си, но дали ще се видят отново – не знаят. В краткия разговор, който проведохме, те на няколко пъти изразиха своята искрена благодарност за всичко.


Навсякъде дотук, по пътя на бягството им за спасяване на техния живот, те са подомагани от доброволци. Първо минават през Молдова и след това по препоръки идват при нас, в КОНКОРДИЯ България. Радваме се, че вече имаме и първите подслонени при нас котки – Даша и Маша. С Даша се запознах на стълбите в КОНКОРДИЯ – Владимир я водеше на каишка, явно навън на разходка. За първи път виждах котка на каишка, изглеждаше ми странно, но явно стопаните ѝ бяха притеснени да не избяга и от това сигурно място, което бяха намерили за цялото си семейство. „Там останаха двете ни кучета, които за съжаление умряха“ – сподели с мен Наталия с тъга в очите. В КОНКОРДИЯ обичаме много животните, имаме няколко колеги, които имат специално отношение към котките.

Всички веднага се втурнаха да ги галят, да им носят храна и да ги подкрепят с каквото могат – така, както правим за всички, потърсили нашата подкрепа.

Семейството не знае какво му предстои нататък. Все още е рано да се каже – те само от три дена са при нас. Всички се надяват, че скоро войната ще приключи. Но пътят назад за тях е много неясен - нямат свой дом, в който да се върнат.


До момента в КОНКОРДИЯ България сме оказали подкрепа на 45 бежанци от Украйна. Повечето от тях остават при нас за ден, два, три и продължават към свои роднини в различни държави в Западна Европа. Предлагаме подслон, храна, дрехи, психологическа подкрепа, първа медицинска помощ, придружаване до институции. Всички услуги са според индивидуалните нужди на всеки, дошъл при нас за подкрепа. Пожелаваме си скоро войната да свърши и всеки да може да се върне в своя дом, при мъжете, останали в Украйна.

ПОДКРЕПЕТЕ ГИ И ВИЕ

Бюлетин ДАРИ СЕГА