ОБРАЗОВАНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ДОБРОТА

Пътешествието на КОНКОРДИЯ България в с. Малки Искър започна точно в момента, когато нещо важно за децата в селото свърши. Затвориха местното училище, което се посещаваше от 55 деца, 44 от които живеят в селото, но отвори Семеен център „КОНКОРДИЯ“. Както казваме тук в България – „Всяко зло за добро“ и „Когато една врата се затвори, друга се отваря“. Приехме тези поговорки за наше мото и с голяма енергия и желание започнахме да помагаме на децата, техните семейства, на общността, на селото.

И както се случва обикновено, добрата кауза среща и привлича добри хора, които да ѝ се посветят и да я направят реалност. Така към семейството на КОНКОРДИЯ България се присъедини една истинска учителка – Калинка Трифонова, отдадена на професията си да просвещава, да обучава малките деца, да ги води по пътя на тяхното израстване и подготовка за поемане на живота им в свои ръце. За нея, затварянето на училището също предизвиква голямо сътресение – там тя беше прекарала 26 години от професионалния си живот. С отварянето на Семеен център „КОНКОРДИЯ“ за нея се появи възможност да продължи да изпълнява своята благородна мисия, за нас – да разчитаме на човек – учител по призвание, а за децата – да продължат да се обучават там, където живеят, с учителката, кото познават и обичат.

След летния период на записване на потребители в центъра, опознаване и структуриране на дейностите, от 1 октомври 2021 г. стартирахме с образователните дейности. Към момента общо 48 деца от 1 до 7 клас, посещават Семеен център „КОНКОРДИЯ“. Децата са разделени в 8 групи по 6 деца, според възраст и ниво на достигнати знания и умения.
 

 

Ежедневните занимания са основно по български език и математика – основните и най-важни предмети в образованието от 1 до 3 клас и най-необходимите за една стабилна основа за по-нататъшното развитие на всяко дете, както твърди Калинка. Тя твърдо държи децата първо да са наясно и да напредват по тези предмети, а след това да се занимават и с друго. Разбира се, Калинка е включила в програмата си и занимания по география и история като се подготвя специално за всеки урок. Тя е учителка на деца от 1 до 3 клас и за да преподава предмети от по-горния курс ѝ трябва предварителна подготовка. „Това е напълно нормално и необходимо. Не мога да се излагам пред децата. Както от тях изисквам да са подготвени, така и аз трябва да съм подготвена – да бъда пример за тях“, споделя Калинка.

Неотменна част от образователната програма на децата са заниманията по рисуване, апликиране и други творчески дейности. „За всеки празник изработваме по нещо, което децата после с гордост носят вкъщи и показват на родителите си“ разказва и показва прекрасните произведения на децата Калинка. 

Важна част от съвместната работа между педагог и деца е индивидуалната работа. „С децата трябва да се работи и поотделно, защото всяко има свой характер, интереси, бързина на усвояване на информацията и способности да показва какво може на практика. Виждам, че това се харесва на децата, те са по-спокойни и още по-бързо напредват“, сподели с радост Калинка.
 

 

Калинка е горда и с библиотеката в семейния център, която е на разположение на всички деца. Всеки може да вземе вкъщи книга и да я върне след като я прочете чиста и в добро състояние. Искрено се зарадвах, когато докато чаках да свършат заниманията с децата и да поговоря с Калинка, едно от децата – Петър на 9 години излезе с Хари Потър в ръце. Очите му искряха, носеше книгата гордо и много внимаваше да не я изпусне. Видимо беще много щастлив, че я носи и отива да чете вкъщи. Нямаше как да не се усмихна и да изразя радостта си, представяйки си контраста между това ученолюбиво дете и нищетата, в която живее.

„Всички деца ме познават. Идват с голямо желание и удоволствие прекарваме няколко часа заедно. Често слизат от автобуса и идват директно тук след като са приключили основните си занимания в училището в с. Лопян. Споделят с мен, че не искат да ходят там, а само при мен, в КОНКОРДИЯ. Това ме радва, защото означава, че тук се чувстват добре, а аз си върша добре работата. Но и ме натъжава, защото те трябва да ходят на училище, а при нас да идват допълнително, да им помагам и да се дообогатяват. Често говорим за това и мисля, че имаме напредък“ сподели Калинка.

„Искам да съм полезна на децата тук, в селото. За мен всички деца са еднакви, затова и се отнасям по един и същи начин към тях. Държа ръката на всяко дете – за подкрепа в изписването на букви и числа и за опора, от която имат голяма нужда. Уча ги на предметите от училище, но и на добри обноски сред други хора, в обществото. Те са на топло, спокойно и защитено място, получават нужното им уважение. Те се чувстват в свои води и работим много добре. Очите им светят. Благодарна съм, че идват с желание, заедно учим и се смеем. Днес дойде и едно дете, което е в детската градина. Приех го с радост, няма как да го върна, щом иска да е при нас“, бяха думите на Колинка, които изрече с горяма любов към децата и това, което прави за тях.

„Доволна съм от работата си в Семеен център „КОНКОРДИЯ“. Всичко е подредено, няма напрежение, има удобства, добро отношение и спокойствие“ сподели с благодарност Калинка.

Днес, почти година по-късно образователната програма за деца в Семеен център „КОНКОРДИЯ“ продължава с пълна пара. През лятото заниманията малко се измениха, дообогатиха и децата продължипа да идват с голям интерес.

Децата свикнаха да ни посещават и очакват всеки ден с голямо нетърпение. Всички сме в очакване на новата учебна година. Ние не можем да си представим, че едногодишната ни образователна програма може да спре, защото от нея имат нужда децата на село Малки Искър и околните села в община Етрополе, които посещаваха местното училище.

Образователната програма е много важна част от подкрепата, която осъществяваме във всички социални центрове на Фондация КОНКОРДИЯ България. Подкрепяме 155 деца за да ходят редовно на училище, да напредват и да се развиват. За това имаме нужда от допълнително финансиране.
 

Бюлетин ДАРИ СЕГА