Първите 1000 дни!


Сигурни сме, че всички сме чували старата народна мъдрост, че първите 7 години са най-важни. А тези 7 години са цели 2557 дни. Така погледната  тази цифра сигурно е  малко стрqскaща и дори плашеща. Ние, от фондация „Конкордия България“ съвместно с Тръста за социална алтернатива работим с много майки от уязвими общности и им помагаме активно в първите ( и може би най-трудни) 1000 дни от отлгеждането на децата им. И днес искаме да ви разкажем за първите 1000 дни на Бистра.

Преди да срещнем Бистра, ние се запознахме с майка ѝ – Петя на 36 години от столичния квартал Малашевци. Тя е отрасла там в малка кирпичена къща, където липсват основни неща от бита. Животът не я галил с лека ръка и не е успяла да посещава училище, което я оставя фактически неграмотна. Още в ранна юношеска възраст я омъжват за нейн съсед и се появява първото им дете – Иван. Днес Петя е многодетна майка, срещаме се с нея  по време на една от консултациите с мобилния екип  на фондация "Конкордия България". Петя ни разказва историята си и също ни споделя, че знае, че е бременна в последното тримесечие, но не е посещавала лекар, който да я прегледа и направи гинекологическа консултация. Петя веднага се включва в проекта на "Конкордия България" и Тръста за социална алтернатива „Здрави майки = здрави бебета –подкрепа за подобряване на храненето в първите 1000 дни.“ Чрез този проект успяваме да осигурим на Петя и други майки в нейното положение широк спектър от прегледи и услуги, които са необходими и от основно значение за една нормална бременност – гинекологичен преглед, кръвни изследвания, прием в болница, нормално раждане и отглеждане на бебето в първите му дни. Работата ни с Петя обаче не приключва в болницата – мобилният екип редовно разговаря с нея за промените, които настъпват по време на и след бременността, правилното хранене и приемът на витамини и миерали, което редовно се проследява.

Благодарение на усилията на Петя и мобилния екип на "Конкордия България", нейната дъщеря Бистра проплаква в края на пролетта и гръмко казва на света „Аз съм тук и моите първи 1000 дни започват сега“. След щастливото раждане на Бистра, Петя продължава да се среща с екипа  всяка седмица, за да получи витамини за дъщеричката си и подкрепа за отглеждането ѝ през тези прекрасни, но и трудни първи 1000 дни. А ние от  "Конкордия България" ще се радваме да сме с тях през първите 1000, за да могат спокойно да преминат и следващите в здравото израстване на Бистра!  

01.2020

Facebook YouTube