В началото на юли (03 -09 юли 2017 ) в  с. Нисово, Русенско  премина  една интензивна седмица за 40 младежи на възраст 16 -20 години  и техните лидери от Австрия, България, Молдова и Румъния, в рамките на младежки  обмен организиран от Фондация „Конкордия България“ и финансиран по програма Еразъм+  на ЕС.

През  тези седем дни се случиха много и все интересни неща – освен всички забавления, игри и екскурзии, според обратната връзка дадена от младежите едни от най-важните развити умения  са били тези за управление на времето, както и комуникационните умения. Като значими младежите посочват упражненията за подготовка на CV и ролевите игри за явяване на интервю за работа. В целия обмен бяха  заложени принципите – учене чрез преживяване и учене чрез правене.  Този метод беше използван и при развиването на организационните умения на младежите – разделени на групи – всяка група имаше  задача да организира определено събитие по време на обмена – вечер на талантите,  парти по случай рожден ден на един от участниците, занимателни игри по време на една от разходките из района и “good buy” парти в края на обмена. Всяко едно събитие беше с поставен срок и с налични определени ресурси.  Фасилитаторите и лидерите на групите оказваха необходимата подкрепа.

Като  част от доброволческата работа, извършена по време на обмена е и инсталацията с насочващи стрелки към различните столици на участниците в обмена (Виена, Букурещ,  Дамаск София и Кишинев)

Комуникацията между всички участници се получи много добре, въпреки че преобладаващо младежите говореха на родните си езици. Тук технологиите и он-лайн преводаческите програми  през английски бяха много активно използвани. J

Благодарим на домакините от хотел „Черния щъркел“ – с. Нисово, които  осигуриха  приятния ни престой и  се погрижиха нищо да не ни липсва.

Всички си тръгнаха много заредени и с обещание  за нови обмени и срещи .

Facebook YouTube