"ЗАЕДНО" - Празник на общностите!

На 03.10.2020 от 10.30 часа на стадион Атанас Михайлов (ул. Планинско цвете) в кв. Орландовци ще се проведе Празник на общностите „ЗАЕДНО“, организиран от Фондация „Конкордия България“ по програма „Социални иновации“ на Столична Община.

Празникa ще приветстват инж. Тодор Кръстев – кмет на Район Сердика и г-жа Стела Гачевска – Изпълнителен директор на Фондация „Конкордия България“.

Под все още топлещите лъчи на слънцето  се организира празникът на общностите, празник на общото между хората. Загърбват се различията  и се  дава изява на талантите, на общите интересите, на любовта към музиката, танците и игрите. Събират се малки и големи, млади и стари. Очакват се повече от 100 деца и семейства от квартала, както и млади мигранти от РПЦ Военна рампа.

Район Сердика е квартал, в който съжителстват различни групи на нашето общество. С този празник  се дава възможност на всички да се включат – да бъдат заедно, да играят и да се забавляват заедно. Празникът на общностите е стъпка към опознаването, към преодоляването на предразсъдъците и приемането на  различията.

Във време на социална изолация наблягаме на факта, че всъщност това, което ни обединява е по-голямо и по-значимо от това, което ни разделя.

В програмата:

  • Сцена на талантите с народни и индийски танци, изпълнения на акордеон и китара, демонстрации по хандбал
  • Викторина за малки и големи с награди
  • Състезателни и щафетни игри, в които да се включат децата и техните родители.

Партньори по проекта са Читалище „Васил Левски 1928 – район Подуяне, 59то ОУ „Васил Левски“, район Сердика,  Държавна Агенция за Бежанците, Международна организация по миграция, Български Младежки Форум.

С реализацията на Празник на общностите се цели поставянето на основите за интеграция и социално включване  на уязвими групи от Североизточния район на София.

Целите на проекта са:  

- Постигане на социална интеграция между уязвимите групи и социално изолирани групи – ромите, хората с  увреждания и другите жители на района, чрез един общ празник на общностите;

- Преодоляване на чувството на страх у едните и другите, чрез възможност да се опознаят и да научат повече един за друг и най-вече чрез включване в съвместни дейности.

Бюлетин ДАРИ СЕГА