КОНКОРДИЯ България е домакин на филма „13-ти август“, дискусия и обучение на тема насилие

На 26 октомври Фондация „КОНКОРДИЯ България“ за втори път ще бъде домакин на представянето на филма „13-ти август“. То ще се състои от 14:30 до 16:30 ч. в Социален център „Св. Константин“ на ул. „Павлина Унуфриева“ 4. Събитието е част от кампанията „Заедно срещу насилието“.

Събитието е в три части: 1. Прожекция на филма, тематични видеа и интервюта с актьорите; 2. Дискусия по филма и темата за насилието като цяло; 3. Обучение от психолог по темата. Ще присъстват режисьорът на филма Венцислав Сариев, психологът Марина Попова и гост актьор.

Филмът „13-ти август“ е вдъхновен от действителни събития от близкото минало. Историята проследява срещите на Виктор и Таня в края на учелната година на 11-и клас. Двамата стават все по-близки в разгара на лятната ваканция, въпреки опасността, надвиснала навсякъде около тях.

Първото представяне на филма предизвика интерес сред деца и младежи, които подкрепяме в нашите социални центрове. Те изгледаха внимателно филма, а след това участваха активно и в последвалата дискусия. Организаторите на събитието споделиха, че са били приятно изненадани от информираността на децата по темата и най-вече как и към кого могат да се обърнат в случай на проява на насилие върху тях или друго дете или младеж в тяхното обкръжение.

Събитията за представяне на филма са част от кампанията „Заедно срещу насилието“ на фондация „Не мигайте пред българското кино“. Идеята на кампанията е осъществяване на превенция на агресията сред младежите. Да се повдигне темата за насилието, която е с голяма обществена значимост, по един по-различен, атрактивен и достъпен за младежите начин. Да се насърчи толерантността, емпатията и съпричастността.

Входът е със свободен достъп. Заповядайте!

24 окомври 2022 г.

Бюлетин ДАРИ СЕГА